Podpora výstavby domovních ČOV


Před koncem roku 2016 zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí dotační výzvu č. 11/2016 „Podpora výstavby domovních čistíren odpadních vod“. Jedná se o dotační program, který podporuje výstavbu individuelních čistíren odpadních vod pro domácnosti. Vzhledem k charakteru naší obce (nízká hustota osídlení) se jeví výstavba individuelních ČOV jako ideální a pravděpodobně jediné reálné řešení nakládání s odpadními vodami.

Jak už bylo výše uvedeno, dotaci lze čerpat na výstavbu domovních čistíren odpadních vod, přičemž dotace může činit až 80 % z celkových nákladů. Uznatelnými náklady jsou samozřejmě náklady na pořízení vlastní čistírny (technologie), dále pak veškeré náklady na instalaci ČOV, zemní práce a do jisté míry také náklady na projektovou přípravu. Podmínkou pro podání žádosti o dotaci je to, že projektem musí být řešeno minimálně 30 % ekvivalentního počtu obyvatel daného území. Žádosti o dotaci nepodávají samotní vlastníci jednotlivých nemovitostí, ale obec popř. spolek založený za tímto účelem.

Vzhledem k tomu, že má obec zájem na zlepšení situace nakládání s odpadními vodami na svém území, oslovila občany s tím, že je možné programu se zúčastnit. V současné době se k výstavbě čistíren odpadních vod přihlásilo celkem 13 objektů v naší obci, které jsou využívány k trvalému bydlení, čímž je splněna podmínka alespoň 30 % ekvivalentního počtu obyvatel.

Obec pro potřeby podání žádosti o dotaci potřebuje mít k dispozici projektové dokumentace k jednotlivým čistírnám včetně položkového rozpočtu. Ke zpracování projektových dokumentací je dále potřeba zajistit hydrogeologický posudek daných lokalit a geodetické zaměření lokalit.

S ohledem k časové tísni pro projektovou přípravu (čím dříve bude žádost podána, tím větší šance na úspěch) se obec rozhodla, že služby projektantů, hydrogeologů a geodetů zajistí centrálně pro všechny zájemce tak, aby práce trvaly co nejkratší dobu. Tím navíc dojde k množstevnímu snížení cen služeb.

Se všemi dodavateli již byly uzavřeny smlouvy o dílo. I přes prozatímní absolutní nepřízeň počasí by měly být hydrogeologické a geodetické práce provedeny do konce února. Poté budou dokončeny projekty a bude moct být podána žádost o dotaci. V současné době se tedy touto záležitostí intenzivně zabýváme.

Všichni zájemci, kteří byli do programu zahrnuti, se zavázali k úhradě nákladů na projektovou přípravu ČOV k jejich domu. V případě, že by byla žádost o dotaci úspěšná, bude tato úhrada nákladů zohledněna jako spoluúčast financování projektů. V případě, že by žádost o dotaci nebyla úspěšná, předá obec kompletní projektovou dokumentaci dotčeným vlastníkům k dalšímu využití dle jejich zvážení (např. realizace výstavby ve vlastní režii). Obecně se ovšem předpokládá, že v případě neúspěchu žádosti v této výzvě, budou v budoucnu z důvodu značného zájmu obcí vypsány další obdobné výzvy, kde by již obec byla od počátku projektově připravena a měla tak větší šanci případnou dotaci získat.

Podrobné informace o podpoře výstavby domovních čistíren odpadních vod lze získat přímo na stránkách Ministerstva životního prostředí – zde. Další informace lze samozřejmě získat také přímo u starosty nebo místostarosty obce.

Napsal J. Mašek

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *